Saturday, 1 September 2012

photoshop tutorial-lomo colour effect

Assalamualaikum..

Masih dalam mood syawal dan hari merdeka...zorro nk ucapkan slmat hari raya and selamat menyambut hari kemerdekaan..zorro xnak wat karangan pasal hari kemerdekaan kt sini..tu kat skolah la kalau korang nak buat..hehe
zorro cume nak buat short photoshop tuto pasal camane nak masukkan lomo effect pada gambar korang mnggunakan photoshop...nak tau pasal lomo effect...gi tanye pakcik goooogle k..ehe

jom...tuto time..

ni result sebelum dan selepas (abaikan model)-klik untuk besarkan gambar



STEp 1
kita akan create new level adjustment layer..pada bahagian bawah box layer, korang klik pada button adjustment layer dan pilih level.


STEp 2
box level akan keluar.korang select red channel pada drop down menu dan gerakkan slider hitam dan putih ke bahagian tengah seperti dalam gambar dibawah.


STEp 3
kemudian korang right click pada layer background image dan pilih convert to small object


STEp 4
pergi ke filter>lens correction, korang adjust setting vignette amount kepada -100 dan klik ok. dan....... dah pn siap..korang da boleh post pic korang kat mane2




zorro increase kan sedikit contrast untuk bagi nampak lagi best..ikut kreativiti korang untuk bagi ia nampak lagi dramatik..ehe..k..bye..selamat beramal..=)



zorro> Maaf lama xupdate..cuti raya lama sangat..uhuhu..

5 comments:

  1. Assalamualaikum wbth...

    Salam perkenalan dari
    TiranaAduka...
    Selaku blogger baru ...memohon maaf atas kehadiran di blog ini.....tanpa diundang...maaf dari Tirana..

    From TiranaAduka.....: Mengenali TiranaAduka - kesihatan.

    Jemput singgah blog saya.....
    TiranaAduka.....: TiranaAduka Di Alam Maya..
    jika ada kelapangan dari anda.....

    From TiranaAduka.....: Bila diri Tirana Dicintai....tanpa ku sedari


    Wasalam..
    Ikhlas,
    TiranaAduka...

    ReplyDelete
  2. Banner Zoro dah saya pasang dalam blog...
    jika zoro tak keberatan....banner saya ada di dalam blog tu...

    Thanks Zoro..
    http://1blogbacklinks.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. tang edit photo guna photoshop aida memang failed.. hahaha.. bagus jugak zorro ada tuto mcm nie boleh jadi rujukan org tak reti mcm aida nie. hehe.. :)

    ReplyDelete
  4. tirana>zorro pn bukan otai n blogger aktif..ramai lagi yg hebat2..time kasih sbb singgah..nice to know u..ehe..
    ta>thanks a lot...nnti sy singgah sane ye..
    aidaomar>thanks sudi merujuk disini...ehe

    ReplyDelete