Saturday, 30 April 2011

Jeppuk Udang@CuCur udang

gmbar hiasan..hihi...  
Ni feveret aku sejak kecik..ade org panggil jeppuk,ade org panggil cucur, org kampung aku panggil Prawn Fritters, kan sedap kan bunyi nya..hahaha....asal bleh jeppuk...xmakan nasi pun xpe...
jom...kite BakOOr dapur umah..sambil wat jeppuk

kami da pulang mama buat jeppuk,mudah saja tambah air,adun sebati gorengkan saja..yeah..=P

Bahan-Bahan:
Bahan untuk buat jeppuk udang yang sedap :
  • tepung gandum                                            [3 cawan ]
  • air                                                               [4 cawan ]
  • baking powder(larutkn dlm air panas)          [1 sudu kecil ]
  • bikarbonat soda                                          [½ sudu kecil ]
  • udang sederhana                                          [300 gram ]
  • Taugeh
  • Garam dan serbuk kunyit
  • Minyak
jom buat;
  1. Masuk dan gaul semua bahan jeppuk kecuali larutan baking powder. 
  2. Setelah sebati masukkan larutan baking powder. Biarkan adunan selama 15 minit sebelum menggoreng.
  3. Sementara itu, panaskan minyak bersekali dengan senduk acuan. Bila minyak panas, masukkan adunan ke dalam senduk dalam anggaran 2 sudu, letakkan udang dan goreng hingga kekuningan.yeahh...
cicah ngan sos tomato...suke2..hehehe...klu malas gi beli cucur udang adabi pon sedap..hehehe
k...gudluck
sharing is tasty =P

No comments:

Post a Comment