aku lapar,mulut da berair,bau masakan org sebelah umah..bau cam sambal petai+udang..arghhhh!! jom g meidin..beli barang dapur..arini dapur aku berasap.. |
mission-sambal udang plus petai.........LETS ROLLLLLLLLLLs
Bahan-bahan
Bahan utama~ 300-500gram Udang (Sederhana)Bahan Untuk Dikisar
1) 15 batang Cili Kering (rendam dulu biar lembut)
2) Beberapa ulas bawang merah kecil (6 biji pn ok dah)
3) 2 Ulas Bawang Putih
Bahan lain~
- Minyak untuk menumis
- Petai
- Semangkuk kecil Air Asam
- Garam dan Gula (Secukup rasa)
- 1 Labu Bawang Besar (Dihiris)(comel klau buat hiasan)
Cara-cara
- 1- Kisar semua bahan2 yang perlu dikisar dahulu.
- 2- Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar, tumis sehingga garing dan naik minyak
- 3- Masukkan petai dan udang, kacau rata.
- 4- Terus masukkan gula dan garam. Masukkan air asam dan kacau rata.
- 5- Biarkan sebentar, masukkan bawang besar yg telah dihiris, kacau.
- 6- Biarkan sehingga sambal pekat.
- Kacau dari masa kesemasa, angkat dan hidang....
p/s - fuh rasa dia.......aku je leh rasa masakan aku..huhu...blehla isi perut
k,gudluck
sharing is caring
No comments:
Post a Comment