Saturday, 30 April 2011

Sambal udang plus petai

aku lapar,mulut da berair,bau masakan org sebelah umah..bau cam sambal petai+udang..arghhhh!! jom g meidin..beli barang dapur..arini dapur aku berasap..

 mission-sambal udang plus petai.........LETS ROLLLLLLLLLLs

Bahan-bahan

Bahan utama~ 300-500gram Udang (Sederhana)
Bahan Untuk Dikisar
1) 15 batang Cili Kering (rendam dulu biar lembut) 
2) Beberapa ulas bawang merah kecil (6 biji pn ok dah) 
3) 2 Ulas Bawang Putih  
Bahan lain~
  1. Minyak untuk menumis 
  2. Petai
  3. Semangkuk kecil Air Asam
  4. Garam dan Gula (Secukup rasa)
  5. 1 Labu Bawang Besar (Dihiris)(comel klau buat hiasan)

Cara-cara


  1. 1- Kisar semua bahan2 yang perlu dikisar dahulu.
  2. 2- Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar, tumis sehingga garing dan naik minyak
  3. 3- Masukkan petai dan udang, kacau rata.
  4. 4- Terus masukkan gula dan garam. Masukkan air asam dan kacau rata.
  5. 5- Biarkan sebentar, masukkan bawang besar yg telah dihiris, kacau.
  6. 6- Biarkan sehingga sambal pekat. 
  7. Kacau dari masa kesemasa, angkat dan hidang....

p/s - fuh rasa dia.......aku je leh rasa masakan aku..huhu...blehla isi perut

k,gudluck
sharing is caring

No comments:

Post a Comment