Hitam...banyak perkara negatif yang biasa di kaitkan dengan warna yang tak penah wat salah ni....sebut je jalan hitam..wah...xbleh xbleh..sebut je noktah hitam...ni mesti cerita pasal sad ending ni...xmau xmau...ular or kucim hitam...huhu...seram..sebut je sejarah hitam....no no no(sambil goyang jari telunjuk)..reject terus...huhu..cedih tul...nasib baik aku x berapa hitam....ha!! tu lagi satu hal...xsedar diri tul..
ari ni cuma nak cite cikit cite pasal hitam nih...ubah persepsi...selami diri...selami lautan dalam..ngeh ngeh..ngeh..
tahukah korang
makanan berwarna gelap atau hitam nih biasanya mengandungi antioksidan lebih tinggi yang sangat berkesan untuk menurunkan risiko diabetes, penyakit jantung, dan kanser.
"Buah yang berwarna hitam memiliki lebih banyak antioksidan karena makin gelap warnanya, makin tinggi pigmennya, yang berasal dari antosianin," kata Cy Lee, PhD, profesor kimia makanan dari Cornell University.
meh kita selami khasiat makanan atau buah yang berwarna hitam nih
1.Habbatus Sauda
Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)
Habbatus Sauda kaya dengan monosaccharide glukosa, xylosa, polysaccharide, amino acid yang membentuk protein, karotene iaitu sumber vitamin A, kalsium, zat besi, Sistem immunisasi dan sebagainya
Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus Sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.
2. Beras hitam
Beras hitam mengandungi vitamin E dalam jumlah tinggi. pengambilan secara rutin beras hitam akan meningkatkan sistem imun tubuh dan melindungi sel dari bahaya radikal bebas. Beras hitam juga mengadung antioksidan antosianin lebih tinggi dibanding blueberries.
3. "Blackberries" @ beri Hitam
Polifenol di dalam buah beri hitam ini diketahui mampu mencegah penurunan fungsi kognitif yang terjadi karena penuaan. Polifenol akan bekerja membersihkan sel-sel yang mengganggu fungsi otak. Buah ini juga kaya akan serat.
4. Kacang hitam
Kulit berwarna hitam yang menyelimuti kacang ini sarat akan bioflavonoid, nutrisi dari tanaman yang mampu melawan kanser.
5. Soya Hitam @ Glycine soja
kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Korea mendapati, pengambilan soya hitam secara teratur akan mencegah risiko trombosis, pembekuan darah yang berakibat fatal. soya hitam juga mengandung asam alpha linoleate, jenis asam omega-3 yang mengurangi risiko penyakit jantung.
6. Teh hitam
Teh ini mengandung teaflavins, antioksidan yang bermanfaat mempercepat penyembuhan kecederaan pada otot setelah olahraga. Minum teh hitam juga menurunkan risiko terkena serangan jantung.
7. Cokelat hitam
Penelitian yang telah di publish di Journal of the American Medical Association menyatakan bahwa cokelat hitam mengandung kandungan yang disebut polifenol. Dalam kajian yang dilakukan pada haiwan, polifenol terbukti menurunkan tekanan darah. Cokelat hitam juga dipercaya dapat melindungi tubuh dari serangan jantung dan stroke.
so...ape lagi..tidakkah Hitam itu indah..hehe
pinjam gambr ngan pakcik google
Hitam manis hitam manis~
zOrrO~